Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017Δέκα βήματα για εύκολη προσαρμογή
Αγαπητοί γονείς σας, καλωσορίζουμε στο σχολείο μας και ευχόμαστε μία καλή και ευχάριστη σχολική χρονιά! Πρώτες μέρες σε καινούριο περιβάλλον για τα παιδιά σας. Αυτό σημαίνει συνήθως δυσκολία στην προσαρμογή. Αν το παιδί αποχωρίζεται για πρώτη φορά την οικογενειακή θαλπωρή είναι βέβαιο και απόλυτα φυσιολογικό ότι κατά τις πρώτες μέρες θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Άρνηση, κλάμα, δισταγμός είναι μερικές από τις αντιδράσεις που περιμένουμε. Για να είναι σύντομο το διάστημα της προσαρμογής, με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες ζητάμε τη βοήθειά σας. Δέκα βήματα εν είδει οδηγιών που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί αλλά και το δικό μας έργο. Ελπίζουμε στην συνεργασία σας!
1. Συζητήστε και ενημερώστε με τρόπο ευχάριστο και χωρίς συναισθηματισμούς το παιδί για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
2. Τις πρώτες 2 με 3 μέρες συνοδέψτε το παιδί στο σχολείο και παραμείνετε μαζί του στο χώρο παιχνιδιού χωρίς να το κατευθύνετε. Αφήστε το να εξερευνήσει το χώρο. Είναι τα πρώτα του ανεξάρτητα βήματα στο σχολικό περιβάλλον.
3. Γνωρίστε και συζητήστε για οτιδήποτε σας απασχολεί με την εκπαιδευτικό της τάξης. Πάντα πρόθυμοι να σας ακούσουμε και να σας ενημερώσουμε σχετικά με οτιδήποτε σας απασχολεί.
4. Αφήστε το παιδί να γνωριστεί με την/τον εκπαιδευτικό, χωρίς να παρεμβαίνετε στη συζήτηση εκτός και αν σας ζητηθεί. Ενισχύετε με τον τρόπο αυτό την συμπεριφορά και κοινωνικοποίηση του.
5. Τυχόν άγχος ή ανησυχίες σας φροντίστε να μην γίνουν αντιληπτές από το παιδί. Πολύ εύκολα μπορεί να του τις «μεταφέρετε», δυσκολεύοντας την προσαρμογή του.
6. Αποχαιρετήστε το παιδί χωρίς καθυστερήσεις, εκφράζοντας τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Βοηθάτε έτσι το παιδί σας ώστε να αντιληφθεί ότι πρέπει να παραμείνει στο σχολείο και ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο του. Ο τρόπος αποχωρισμού καλά είναι τις πρώτες μέρες να είναι συγκεκριμένος και σύντομος.
7. Μην λυγίσετε σε τυχόν κλάματα, παρακάλια ή έντονες αντιδράσεις του παιδιού. Εμπιστευτείτε μας, γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αν λυγίσετε, το πιθανότερο είναι το παιδί να λάβει το λάθος μήνυμα και να επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει.
8. ΠΟΤΕ μην φεύγετε κρυφά από το παιδί. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη του προς εσάς ή την/τον εκπαιδευτικό. Όσο και δύσκολος αν είναι ο αποχαιρετισμός, οφείλετε να ενημερώνετε το παιδί για την αποχώρησή σας.
9. Μην μπαίνετε στην τάξη του παιδιού σας. Όλα τα παιδιά της τάξης προσαρμόζονται και η παρουσία σας μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση. Περιμένετε στο διάδρομο μέχρι να σας παραδώσουμε το παιδί σας.

10. Τηρείτε αυστηρά τις πρώτες μέρες το ωράριο παραμονής στο σχολείο. Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τυχόν καθυστερήσεις και να αγχωθούν. 

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μύρισαν ....ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σήμερα στολίσαμε το δέντρο μας...και μας πήρε πολύ ώρα, αλλά άξιζε τον κόπο  το πρώτο στολίδι από το Βα...