Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

ελιά ...δέντρο ζωής


εν αρχή ην ο μύθος.....


Ο μύθος του Ποσειδώνα και της Αθηνάς
Τα πολύ παλιά τα χρόνια βασίλευε στην Αθήνα, ένα παράξενο πλάσμα που από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωπος και από τη μέση και κάτω ήταν φίδι. Το όνομά του ήταν Κέκροπας και γι’  αυτό η πόλη της Αθήνας λεγόταν τότε Κεκροπία.
Η πόλη της Κεκροπίας ήταν πολύ όμορφη και έφτασε κάποια μέρα που ήθελε και η θεά Αθηνά (η θεά της σοφίας) και ο θεός Ποσειδώνας (ο θεός της θάλασσας) να εξουσιάσουν αυτήν την πόλη και να την πάρουν υπό την προστασία τους.
Ο Κέκροπας ήταν γνωστός για τη δικαιοσύνη του και αποφάσισε οι δύο θεοί να αγωνιστούν ειρηνικά και να κερδίσει την Κεκροπία, όποιος πρόσφερε το πιο χρήσιμο δώρο στους κατοίκους της.
Ανέβηκαν λοιπόν σε ένα βράχο, που υπάρχει ακόμα και σήμερα, στο βράχο της Ακρόπολης και εκεί οι δύο θεοί παρουσίασαν τα δώρα τους. Ο Ποσειδώνας χτύπησε με δύναμη την τρίαινά του στο βράχο και αμέσως πετάχτηκε ένα άλογο και νερό άρχισε να αναβλύζει.  Τα έχασαν όλοι! Άλογα για να πολεμάνε και τρεχούμενο νερό από το βράχο, που θα πήγαινε σε όλη την πόλη! Τι μεγάλα δώρα! Σκύβει ο Κέκροπας, δοκιμάζει το νερό, μα ήταν αλμυρό… ήταν θαλασσινό…
Μετά ήρθε η σειρά της θεάς Αθηνάς. Γονατίζει, καρφώνει στο χώμα το κοντάρι της και αμέσως φυτρώνει ένα περήφανο δέντρο, με μακρόστενα πράσινα φύλλα, γεμάτο με μικρούς καρπούς!
«Σας χαρίζω την ελιά», είπε δυνατά η Αθηνά. «Θα τρώτε τον καρπό της και θα βγάζετε και λάδι από αυτόν. Τροφή δυναμωτική απαραίτητη καθημερινά στη διατροφή σας! Και όταν οι ελιές ξεραίνονται ή τις κλαδεύετε μπορείτε να παίρνετε τα ξύλα της και να ζεσταίνεστε. Όλη η πόλη θα γεμίσει με τα ευλογημένα αυτά δέντρα!»
Τότε ο Κέκροπας, οι υπόλοιποι θεοί που παρακολουθούσαν τον αγώνα και οι πολίτες της Κεκροπίας έκριναν πως νικήτρια ήταν η Αθηνά. Δώσανε το όνομά της στην Κεκροπία και την ονόμασαν Αθήνα και γέμισε με ελιές όχι μόνο η πόλη της Αθήνας αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη.
Και μπορεί να μην έχει κάθε σπίτι αυλή, για να φυτέψει ελαιόδεντρα ή και να έχει αυλή ενδεχομένως να μην έχει ελιές φυτεμένες σ΄ αυτήν, μα δεν υπάρχει σπίτι χωρίς λαδάκι για το φαγητό και τη σαλάτα! 




από την ελιά στο λάδι...όλα στο τραπέζι μας
και δοκιμάζουμε...


λιομάζωμα...ομαδική κατασκευή - τα ίδια τα παιδιά αναπαριστούν το λιομάζωμα
κι άλλες κατασκευές...



...μιλήσαμε για τον κότινο και δημιουργήσαμε



μαθηματικά και αριθμήσαμε 2 ελιές
το Ε, ε της ελιάς

βρίσκουμε τις κάρτες με τη λέξη "ελιά"


 παραμύθια που διαβάσαμε..ιστορίες που είπαμε...

  Όταν άρχισε το μάζεμα   ... γέμισε ο ελαιώνας από κόσμο.

 Όλοι ήρθαν να μαζέψουν το βιο τους. Τα παιδάκια, με κοφίνια στον ώμο και με σακούλες, κατέβαιναν τραγουδώντας να βοηθήσουν.
Η Ξανθούλα ήρθε με τον αδερφό της το Ρήγα. Η γιαγιά με τον πατέρα είχαν κατεβεί πιο νωρίς. Μαζί τους ήταν και δυο εργάτριες.                
Ο πατέρας είχε μαζί του μια σκάλα ψηλή. Μερικά δέντρα ήταν δύσκολα στο ανέβασμα· για τούτο έφερε τη σκάλα. Ο Ρήγας σκαρφάλωσε και γέμιζε το σακουλάκι από τα πιο ψηλά κλωνάρια. Η γιαγιά μάζευε όσες ελιές ήταν στα χαμηλά κλωνάρια και τις έφτανε. Η Ξανθούλα μάζευε αυτές που ήταν πεσμένες στη γη. Κι ενώ μάζευε, έλεγε:                
– Τόσος καρπός αδύνατο να μαζευτεί.                
 – «Το μάτι δειλό, μα το χέρι τολμηρό», της αποκρίθηκε η γιαγιά. Καταλαβαίνεις τι θα πει αυτό, Ξανθούλα;               
 Η Ξανθούλα δεν το είχε καταλάβει κι η γιαγιά της το εξήγησε:
 – Το μάτι μας βλέπει, κορίτσι μου, πολλές φορές μια εργασία και τη νομίζει πολύ δύσκολη. Φοβάται λοιπόν και δειλιάζει, πως η εργασία δε θα τελειώσει ποτέ. Όταν όμως καταπιαστεί το χέρι, που είναι τολμηρό, η εργασία λίγο λίγο τελειώνει.                 Η Ξανθούλα κατάλαβε τότε κι είπε:
– Αυτό παθαίνω κι εγώ, γιαγιά, με τα γραψίματα. Πολλές φορές μου φαίνονται βουνό. Λέω, πως δε θα τα τελειώσω ποτέ. Όταν όμως αρχίσω να γράφω, σιγά σιγά τα τελειώνω, δίχως να το καταλάβω. Μου άρεσε, γιαγιά, αυτό που μου είπες.
                 Κι η Ξανθούλα το επανάλαβε:
       – «Το μάτι δειλό, μα το χέρι τολμηρό».
(μια ιστορία  από το παλιό αναγνωστικό της Α΄ Δημοτικού)
το καλάμι και η ελιά

και συνεχίζουμε...










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ στο Νηπιαγωγείο μας...με αφορμή τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου https://www.youtube.com/watch?v=Mhg9UlCMBoc και το πρόγευμά μας φ...