Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα και δεν θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε!!
Η μέρα αυτή, καθιερώθηκε το 1945 όπου και ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Εμείς όμως ως παιδαγωγοί αλλά και ως γονείς γνωρίζουμε ότι η διατροφή στην προσχολική ηλικία αποτελεί ίσως τη πιο σημαντική παράμετρο της ανάπτυξης του παιδιού. Η διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά και σε ισορροπημένες ποσότητες και αναλογίες είναι σημαντική, όχι μόνο για την κατάσταση της υγείας του παιδιού, αλλά και για την κατάσταση της υγείας του ως αυριανού ενήλικα.
Κλείνοντας λοιπόν μια πλούσια θεματική των Φθινοπωρινών φρούτων στο Νηπιαγωγείο μας, γιορτάσαμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής φτιάχνοντας για τα παιδιά μας – και μαζί με τα παιδιά μας- υπέροχες φρουτοσαλάτες. Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς Βασίλη Λουλέ και Δημήτρη Γκανάτσιο για την προσφορά των φρούτων. Ευχαριστούμε από καρδιάς τις γλυκύτατες μανούλες Αγλαΐα Γκανάτσιου, Τάνια Λουλέ και Ζωή Ζιώγα για την πολύτιμη βοήθειά τους και άψογη συνεργασία της προετοιμασίας και παρασκευής των φρουτοσαλατών









Υγιεινή Διατροφή σημαίνει:
 Δεν παραλείπουμε ποτέ και κανένα από τα γεύματα μας και λέμε ΝΑΙ σε ένα πλούσιο πρωινό, σε ένα υγιεινό σνακ και σε ένα υγιεινό βραδινό γεύμα με λίγα λιπαρά και θερμίδες.
  Δεν παραλείπουμε ποτέ και καμία ομάδα τροφίμων από την καθημερινότητά μας. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη όλες τις ομάδες τροφίμων, από τα φρούτα και τα λαχανικά εώς και τα «καλά» λιπαρά.
Σημαντικό είναι, να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
 Καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε (5) μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά τα οποία αποτελούν σύνθετους υδατάνθρακες (τους προτιμούμε)
Συνοδεύουμε πάντα τα γεύματα μας με σαλάτα εποχής.
  Σημαντική είναι, η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα.
Δεν παραλείπουμε από το πρόγραμμα διατροφής μας τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Καλό είναι να φροντίσουμε να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα.
  Αποφεύγουμε τα προϊόντα με υψηλές ποσότητες σε αλάτι όπως τα αλμυρά σνακ, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά κ.α. Επίσης αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού στο πιάτο και κατά το μαγείρεμα. Συστήνεται να μην υπάρχει αλατιέρα στο τραπέζι την ώρα του γεύματος.
 Αποφεύγουμε τα junk food και τα κορεσμένα λιπαρά.
 Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ, αντικαθιστώντας τα με φρέσκους χυμούς, πράσινο τσάι και προπάντων ΝΕΡΟ.
 Λέμε ΟΧΙ στα προϊόντα με αυξημένα λιπαρά ή αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα κρέατα. Επιλέγουμε την κατανάλωση του άπαχου κρέατος και των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.
 Επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
 Καλό είναι να μειωθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
 Δεν ξεχνάμε εννοείτε το κυριότερο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία με τα «καλά» λιπαρά. Δεν υπερβαίνουμε τα όρια, καταναλώνουμε πάντα με μέτρο.
 Εντάσσουμε την ΑΣΚΗΣΗ στη ζωή μας.
  Και τέλος, δεν ξεχνάμε το ΝΕΡΟ που αποτελεί το θεμέλιο για καλύτερη υγεία και άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα μας!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1η Οκτωβρίου-μια ξεχωριστή μέρα για τη γιαγιά και τον παππού

  Είναι οι φύλακες άγγελοί μας. Οι πιο όμορφες και γαλήνιες υπάρξεις της καρδιάς μας Περιμένουν το εγγονάκι τους ως το πιο μοναδικό δώρο για...