ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ 


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018
Στο Νηπιαγωγείο η ευελιξία του προγράμματος, μας δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων και τη δυνατότητα να εκμεταλλευόμαστε όλες τις καταστάσεις. Στον προγραμματισμό μας φέτος  ήταν η στοματική υγιεινή, αλλά και η απαλλαγή του φόβου των νηπίων στην τυχόν επίσκεψή τους στον οδοντίατρο. 
έτσι λοιπόν είδαμε εικόνες και μιλήσαμε για την κατασκευή του δοντιού και τα μέρη του,

μιλήσαμε για τα νεογιλά δόντια και για τα μόνιμα

τον τρόπο που φροντίζουμε τα δόντια μας και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε

και...σχηματίσαμε τα ονοματάκια μας με "δόντια"


αλλά και τις λέξεις ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ, ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ, ΔΟΝΤΙ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ,ΤΕΡΗΔΟΝΑ
φύλλα εργασίας
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΟΥ
ΔΟΝΤΙΟΥ
ΠΙΚΙ – ΠΙΚΙ
(ένα παραμύθι για τη στοματική υγιεινή)
2ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου
Οκτώβριος 2018


 Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα
μικρό χωριό που το έλεγαν
«Το θαυμαστό Δόντι». Το χωριό είχε πάρει το όνομά του από μία νεράιδα, τη μικρή Δοντούλα, που το αγαπούσε. Μια μέρα γεννήθηκε στο χωριό ένα υγιές και δυνατό δοντάκι, ο Πίκι Πίκι. Ο Πίκι Πίκι είχε μια πολύ καλή
φίλη, την Οδοντόβουρτσα, που ήταν πάντα δίπλα του και τον προστάτευε από τα μικρόβια.
Ο Πίκι Πίκι ζούσε στο χωριό πολύ
ευτυχισμένος. Με τον καιρό ο Πίκι Πίκι μεγάλωσε και έφτασε η ώρα να πάει στοσχολείο. Εκεί ο Πίκι Πίκι γνώρισε πολλούς νέους φίλους με τους οποίους έπαιζε κάθε μέρα.


 Μια μέρα καθώς έπαιζαν, οι φίλοι του
πρόσεξαν πως ο Πίκι Πίκι ήταν διαφορετικός από αυτούς και του είπανε: «Τι όμορφος και υγιής που φαίνεσαι, και πόσο όμορφα χαμογελάς».  Και με λύπη του συμπλήρωσαν «Εμείς είμαστε γεμάτοι σημάδια και τρύπες».

  Κάποια μέρα, όταν ο Πίκι Πίκι
είχε μεγαλώσει,όπως περπατούσε στο δρόμο για το σχολείο, μύρισε ένα δυνατό άρωμα. Γύρισε και είδε ένα πολύ όμορφο κορίτσι. Το κορίτσι ήταν πολύ γλυκό μαζί του και ο Πίκι Πίκι την αγάπησε αμέσως.


 Ο Πίκι Πίκι την αγάπησε τόσο πολύ
που ήταν μαζί της μέρα και νύχτα. Το όνομά της ήταν Ζαχαρίτσα και οΠίκι Πίκι δεν μπορούσε πια να μείνει λεπτό μακριά της.Μια μέρα εκεί που ο Πίκι Πίκι
περπατούσε στο δρόμο με τη Ζαχαρίτσα, συνάντησε τους παλιούς του φίλους. Τότε αυτοί τον κοίταξαν, πρόσεξαν την αλλαγή επάνω του και του είπαν:«Πίκι Πίκι είσαι και εσύ σαν και εμάς, γεμάτος σημάδια!» Ο Πίκι Πίκι ανησύχησε πάρα πολύ.
Έτρεξε σπίτι του αμέσως και κοιτάχτηκε στον καθρέπτη όπου είδε ότι ήταν και αυτός γεμάτος σημάδια. Σκέφτηκε τότε: « Ίσως δεν κοιμήθηκα καλά ή με πείραξε κάτι που έφαγα !» Καθώς όμως ο καιρός περνούσε, ο Πίκι Πίκι
δεν γινότανε καλύτερα. Παρατήρησε μάλιστα ότι όλο το σώμα του είχε γεμίσει με μία ουσία που κόλλαγε και μύριζε άσχημα. Ήταν η πλάκα. Και γέμιζε με όλο και περισσότερα σημάδια και τρύπες! Ο Πίκι Πίκι δεν ήξερε ότι τα μικρόβια του είχαν επιτεθεί και θα πάθαινε μία κακιά αρρώστια που λέγεται τερηδόνα!


Τα μικρόβια ήταν εχθροί της
Οδοντόβουρτσας. Όταν ο Πίκι Πίκι   παραμέλησε την Οδοντόβουρτσα για χάρη της Ζαχαρίτσας, βρήκαν την ευκαιρία  και χτύπησαν το μικρό δοντάκι.  Έτσι τα μικρόβια κάθε μέρα έτρωγαν και    λίγο την επιφάνεια του μικρού δοντιού.


Ο Πίκι Πίκι μη ξέροντας πια τι να κάνει έτρεξε στην παλιά του φίλη την
Οδοντόβουρτσα, που τόσο καιρό είχε παραμελήσει και ζήτησε τη συμβουλή της .Η Οδοντόβουρτσα του είπε: «Πρέπει να μείνεις μακριά από τη Ζαχαρίτσα, γιατί αυτή είναι η αιτία της αρρώστιας σου».Ο Πίκι Πίκι ήταν πραγματικά απελπισμένος.
Αγαπούσε τόσο πολύ τη Ζαχαρίτσα, αλλά θυμόταν και τα λόγια της Οδοντόβουρτσας. «Αν συνεχίσεις να κάνεις παρέα με τη Ζαχαρίτσα χωρίς να προσέχεις, θα αρρωστήσεις πολύ άσχημα ».Αποφάσισε λοιπόν να προσέχει
πολύ περισσότερο τον εαυτό του και εφάρμοσε ένα καθημερινό πρόγραμμα υγιεινής που θα του έδινε πίσω την ομορφιά και την υγεία του.
 Όταν πια έγινε καλά και γύρισε στο
σχολείο του, γνώρισε μία καινούργια φίλη που ποτέ πριν δεν είχε προσέξει. Ήταν ένα γελαστό, στρογγυλό κορίτσι που όταν τον γνώρισε του είπε: «Με λένε Μηλίτσα και είμαι φίλη της Οδοντόβουρτσας».

  
Η Μηλίτσα μία μέρα προσκάλεσε
τον Πίκι Πίκι να γνωρίσει τις φίλες της.Όλες της οι φίλες μύριζαν πολύ όμορφα και είχαν περίεργα σχήματα. Όταν ο Πίκι Πίκι τις πρωτογνώρισε του έκαναν μεγάλη εντύπωση και του θύμισαν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Ο Πίκι Πίκι έπαιζε τώρα πια με τους
καινούργιους του φίλους και περνούσε πολύ καλά. Ήταν πολύ χαρούμενος, γιατί ήταν πλέον υγιής και γιατί ήταν σίγουρος πως τα μικρόβια δεν θα του επιτίθονταν ξανά, αφού οι νέοι του φίλοι ήταν ακίνδυνοι , τον αγαπούσαν και τον προστάτευαν.

Επειδή όμως δεν μπορούσε να ξεχάσει
τη Ζαχαρίτσα γιατί κοντά της αισθανόταν κάτι αλλιώτικο, δηλαδή του έφευγε η κούραση από τα μαθήματα και τη γυμναστική στο σχολείο, αποφάσισε μετά από τις βόλτες του μαζί της, να διώχνει όλα τα μικρόβια από πάνω του με τη βοήθεια της φίλης του της οδοντόβουρτσας.

Έτσι συνέχισε να περνάει καλά
παρέα με όλους τους φίλους του και κυρίως με την Οδοντόβουρτσα, όμορφος και υγιής για όλη του τη ζωή.
                                               ΤΕΛΟΣ

το πρόγραμμα έκλεισε στις 2 Νοεμβρίου με τις επισκέπτριες Υγείας που ήρθαν στο Νηπιαγωγείο μας και με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, προσέγγισαν τη στοματική υγιεινή αλλά και την υγιεινή των χεριών με ένα μοναδικό τρόπο...
τα παιδάκια μας ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν ενεργά καθ' όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

11ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου μου»

 Εξαιρετική η εμφάνιση της ομάδας των νηπίων μας στο  11ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου  μου», που διο...